Home

SC IPA SA Bucuresti - Sucursala Galati, partener oficial al retelei Enterprise Europe Network

Email Imprimare PDF

Reteaua Enterprise Europe Network (http://www.enterprise-europe-erbsn.ro/) este cea mai mare retea de sprijin a IMM-urilor din lume si a inceput activitatea in Romania in 2008. Reteaua isi desfasoara activitatea in cadrul programului european COSME (EU programme for the Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises).

 

Activitatile Enterprise Europe Network inRomânia, macroregiunea 2, se deruleaza in cadrul proiectului ERBSN (Eastern Romanian Business Support Network). Exista un consortiu format din 6 parteneri ( 3 Camere de Comert: Constanta, Galati, Bacau) , Tehnopolis Iasi (Parc Tehnologic), ADR NE (Agentia de Dezvoltare Regionala Piatra Neamt) si SC IPA SA Bucuresti, Sucursala Galati (Institut de Cercetari),  care acoperă macroregiunea printr-o experienţă complementară în afaceri şi cercetare – inovare.

Scopul reţelei este de a sprijini întreprinderile şi institutiile prin servicii de informare, instruire, consultanţă, afaceri, brokeraj, pe teme europene de cooperare generală sau de inovare – cercetare – dezvoltare, parteneriate în vederea accesării fondurilor europene.

SC IPA SA Bucureşti – Sucursala Galaţi este Partener pentru macro-regiunea 2, cuprinzând judeţele: Galaţi, Brăila, Vrancea, Tulcea, Buzău, Constanţa.

          

Obiectivul principal al COSME il constituie stimularea IMM-urilor in vederea internationalizarii afacerilor si al  investiţiilor în cercetare - inovare /  realizarea de produse noi, ponderea activităţii IPA fiind pe direcţia de cercetare – dezvoltare – inovare şi transfer tehnologic transnaţional.

 

 In acest sens,  IPA desfasoara urmatoarele activitati:

- Consiliere in vederea gasirii de parteneri din UE pentru dezvoltarea si promovarea afacerilor;

- Consiliere în vederea gasirii de parteneri din UE pentru dezvoltarea tehnologiilor si a know-how-lui;

- Servicii pentru incurajarea participarii IMM-urilor la Programele Europene pentru Cercetare – Dezvoltare – Inovare;

- Consiliere in vederea accesarii fondurilor nationale si  europene, inlesnirea realizarii de parteneriate si consortii  (Horizont 2020);

- Promovarea retelei in plan local si national;

- Consilierea IMM-urilor pentru realizarea transferului tehnologic cu firme din UE;

- Sprijinul in obtinerea de brevete şi consiliere în proprietate intelectuală;

- Sprijin in vederea participarii la evenimentele de brokerage, misiuni economice, din ţara si UE.

Incepand cu anul 2015, serviciile se vor extinde in special pentru IMM-urile inovative ce doresc sa acceseze finantari din programul HORIZON 2020. Aceste servicii vizeaza in special cresterea capacitatii managementului de inovare al IMM-urilor din urmatoarele 2 categorii:

1. IMM-uri cu activitati de inovare

2. Beneficiarii Instrumentului pentru IMM-uri

Cresterea Capacitatii Managermentului de Inovare pentru firmele care au preocupari pentru realizarea de produse / tehnologii / servicii noi.

Specialistii IPA Galati au fost instruiti pentru a aplica un interviu (chestionar), unul dintre cele mai moderne in plan mondial din domeniu, dezvoltat de IMProve Academy Dusseldorf.

In practica, expertii ofera urmatoarele servicii:

- Analizeaza capacitatea de gestionare a inovării din cadrul unei companii și constata lacunele (daca exista)

- Evalueaza managementul inovarii, în strânsă cooperare cu conducerea

- Dezvolta un plan de acțiune împreună cu compania 

- Stabilesc un set de masuri pentru îmbunătățirea managementului inovării care sa conduca la cresterea managementului de inovare in cadrul companiei.

- Cauta cai pentru dezvoltarea viitoare.

Aceasta monitorizare ajuta la:

1. Cresterea Managementului de inovare al firmei;

2. Determina pozitia firmei in raport cu alte sute de firme din lume, din acelasi domeniu de activitate;

3. Un mare beneficiu este faptul ca ajuta compania in implementarea standardului pentru inovare ce va fi lansat in viitor;

4. Poate inscrie aceasta certificare in promovarea firmei (pe website-uri, printuri, flyere, etc.).

Servicii de Mentoring/key accounting

- Ghiseu unic pentru dezvoltarea strategiei de ansamblu a IMM-urilor în vederea participării la SME Instrument al Horizon2020 dar, de asemenea, creșterea gradului de conștientizare asupra altor posibilități europene de C & D & finantare.

- Definirea obiectivelor strategice care permit IMM-urilor să  dezvolte idei specifice potrivite pentru o propunere de proiect in cadrul SME instrument.

- In domeniul de aplicare a consultantei EEN, asistarea IMM-urilor in pregatirea unei propuneri  in cadrul SME instrument.

- Integrarea si monitorizarea activitatilor specifice de coaching, dezvoltarea impreuna cu IMM-ul a obiectivelor strategice pe termen scurt și lung.

- Interval de timp definit de interactiunea regulata intre client si consultantul EEN responsabil

- Identificarea si structurarea nevoilor de coaching a IMM-urilor.

- Potrivirea clientilor cu servicii de coaching regionale complementare in domenii specifice necesare pentru participarea cu succes la toate cele trei faze ale instrumentului pentru IMM-uri UE (accesul la finantare, previziune de tehnologie, nevoile de formare a personalului, drepturile de proprietate intelectuala, de marketing, disponibilitatea de investitor, standardizare).

Servicii de Coaching

Se refera la furnizarea de servicii specifice de care are nevoie o firma la un anumit moment in timpul participarii la instrumentul pentru IMM-uri din Orizont 2020. In contextul celor trei faze ale instrumentului pentru IMM-uri, activitatile de coaching se refera la cele trei teme mari de inovatie strategica, finantarea si inovatie tehnologica si pot fi:

- Servicii de inovare specializate:previziune de tehnologie, nevoile de formare a personalului, drepturile de proprietate intelectuala, de marketing, disponibilitatea investitorilor, standardizare.

- Sesiuni de instruire pe teme din UE-propunere scrisa de management de proiect si de raportare financiara

- Acces la finantare

- Training pentru alte subiecte specifice in sprijinul IMM-urilor

Scopul retelei este de a  internationaliza afacerea dumneavoastra prin realizarea de “parteneriate de afaceri, de tehnologie, de cercetare, joint venture, subcontractare, valorificarea brevetelor si rezultatelor cercetarii, etc.“ cu firme / institutii din Europa, care să corespundă profilului dvs. de activitate si astfel să conduca la dezvoltarea afacerii dumneavoastra.