Home

SC IPA SA Bucuresti - Sucursala Galati, partener oficial al retelei Enterprise Europe Network

Email Imprimare PDF

Reteaua Enterprise Europe Network (http://www.enterprise-europe-erbsn.ro/) este cea mai mare retea de sprijin a IMM-urilor din lume si a inceput activitatea in Romania in 2008. Reteaua isi desfasoara activitatea in cadrul programului european COSME (EU programme for the Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises).

 

Activitatile Enterprise Europe Network inRomânia, macroregiunea 2, se deruleaza in cadrul proiectului ERBSN (Eastern Romanian Business Support Network). Exista un consortiu format din 6 parteneri ( 3 Camere de Comert: Constanta, Galati, Bacau) , Tehnopolis Iasi (Parc Tehnologic), ADR NE (Agentia de Dezvoltare Regionala Piatra Neamt) si SC IPA SA Bucuresti, Sucursala Galati (Institut de Cercetari),  care acoperă macroregiunea printr-o experienţă complementară în afaceri şi cercetare – inovare.

Scopul reţelei este de a sprijini întreprinderile şi institutiile prin servicii de informare, instruire, consultanţă, afaceri, brokeraj, pe teme europene de cooperare generală sau de inovare – cercetare – dezvoltare, parteneriate în vederea accesării fondurilor europene.

SC IPA SA Bucureşti – Sucursala Galaţi este Partener pentru macro-regiunea 2, cuprinzând judeţele: Galaţi, Brăila, Vrancea, Tulcea, Buzău, Constanţa.

          

  Obiectivul principal al COSME îl constituie stimularea IMM-urilor in vederea internationalizarii afacerilor si al  investiţiilor în cercetare - inovare /  realizarea de produse noi, ponderea activităţii IPA fiind pe direcţia de cercetare – dezvoltare – inovare şi transfer tehnologic transnaţional.

 

            În acest sens,  IPA desfăşoară următoarele activităţi:

-  Consiliere în vederea găsirii de parteneri din UE pentru dezvoltarea şi promovarea afacerilor;

-  Consiliere în vederea găsirii de parteneri din UE pentru dezvoltarea tehnologiilor şi a know-how-lui;

-  Servicii pentru încurajarea participării IMM-urilor la Programele Europene pentru Cercetare – Dezvoltare – Inovare;

-  Consiliere în vederea accesării fondurilor naţionale şi  europene, înlesnirea realizării de parteneriate şi consorţii  (Horizont 2020);

-  Promovarea reţelei în plan local şi naţional;

-  Consilierea IMM-urilor pentru realizarea transferului tehnologic cu firme din UE;

-  Sprijinul în obţinerea de brevete şi consiliere în proprietate intelectuală;

-  Sprijin în vederea participării la evenimentele de brokerage, misiuni economice, din ţară şi UE.

Incepand cu anul 2015, serviciile se vor extinde in special pentru IMM-urile inovative ce doresc sa acceseze finantari din programul HORIZON 2020. Aceste servicii vizeaza in special cresterea capacitatii managementului de inovare al IMM-urilor din urmatoarele 2 categorii:

  1. IMM-uri cu activitati de inovare
  2. Beneficiarii Instrumentului pentru IMM-uri

Servicii de Mentoring/key accounting

-  Ghiseuunic pentru dezvoltarea strategiei de ansamblu a IMM-urilor în vederea participării la SME Instrument al Horizon2020 dar, de asemenea, creșterea gradului de conștientizare asupra altor posibilități europene de C & D & finantare. 

-  Definirea obiectivelor strategice care permit IMM-urilor să  dezvolte idei specifice potrivite pentru o propunere de proiect in cadrul SME instrument. 

-  În domeniul de aplicare a consultanței EEN, asistarea IMM-urilor în pregătirea unei propuneri  in cadrul SME instrument.

-  Integrarea și monitorizarea activităților specifice de coaching, dezvoltarea impreuna cu IMM-ul a obiectivelor strategice pe termen scurt și lung. 

-  Interval de timp definit de interacțiunea regulată între client și consultantul EEN responsabil 

-  Identificarea și structurarea nevoilor de coaching ale IMM-urilor.

-  Potrivirea clientilor cu servicii de coaching regionale complementare în domenii specifice necesare pentru participarea cu succes la toate cele trei faze ale instrumentului pentru IMM-uri UE (accesul la finanțare, previziune de tehnologie, nevoile de formare a personalului, drepturile de proprietate intelectuală, de marketing, disponibilitatea de investitor, standardizare).

Servicii de Coaching

Se referă la furnizarea de servicii specifice de care are nevoie o firma la un anumit moment în timpul participării la instrumentul pentru IMM-uri din Orizont 2020. În contextul celor trei faze ale instrumentului pentru IMM-uri, activitățile de coaching se referă la cele trei teme mari de inovație strategică, finanțarea și inovație tehnologică și pot fi:

-   Servicii de inovare specializate:previziune de tehnologie, nevoile de formare a personalului, drepturile de proprietate intelectuală, de marketing, disponibilitatea investitorilor, standardizare.

-   Sesiuni de instruire pe teme din UE-propunere scrisa de management de proiect și de raportare financiară

-   Acces la finantare

-   Training pentru alte subiecte specifice in sprijinul IMM-urilor

Scopul reţelei este de a  internaţionaliza afacerea dumneavoastră prin realizarea de “parteneriate de afaceri, de tehnologie, de cercetare, joint venture, subcontractare, valorificarea brevetelor şi rezultatelor cercetării, etc.“ cu firme / institutii din Europa, care să corespundă profilului dvs. de activitate şi astfel să conducă la dezvoltarea afacerii dumneavoastră.